ΘΥΡΣΟΣ: Εκδήλωση τιμής σε Θεμιστοκλή & Σαλαμινομάχους

Νεότερα σχόλια 5 Οκτωβρίου, 2017 | από JOURNALIST.gr

.
ρεπορτάζ Αγγελική Τσαπάρα

Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2017  ο σκηνοθέτης – ηθοποιός Δημήτρης Κοντοδήμος και η Θεατρική Ομάδα “Θύρσος”, οργάνωσαν 2ήμερο μνήμης και τιμής στην επέτειο της Ναυμαχίας Σαλαμίνας,  που το αφιέρωσαν στον Πειραιώτη ήρωα αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου ο Δημήτρης Κοντοδήμος και τα μέλη της θεατρικής ομάδας “Θύρσος”, Διονύσης Θεοδόσης, Σπύρος Κάτσαρης, Αργυρώ Κοντιζά, Γιάννης Κοντιζάς και οι μικρές Μαρίνα, Βηθλεέμ και Σωτηρία Κοντιζά, Πάτροκλος Λεβαδίτης, Ειρήνη Πλάγου, Αγγελική Τσαπάρα και Βιργινία Φρυσίρα, μαζί με εκλεκτούς φίλους, απέτισαν φόρο τιμής στον τάφο του Θεμιστοκλή, τηρώντας ενός λεπτού σιγή και ρίπτοντας δάφνινο στεφάνι στην θάλασσα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο διοικητής του 4ου τμηματος  Δ.Ι.Α.Σ. (Δυτικής Αττικής) Γιώργος Αγαπίδης με την ομάδα του Δ.Ι.Α.Σ. 505-3

Τη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, στο Θεατρικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι “Βίος Τέχνη Εστί”, προηγήθηκε ομιλία του Δημήτρη Κοντοδήμου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Ναυμαχία της Σαλαμίνας οριοθετεί τις απαρχές της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας τον Σεπτέμβριο του 480 π.Χ., καθώς αποτελεί το σημείο καμπής των Περσικών πολέμων. Ο κ. Κοντοδήμος στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός πως ο ενωμένος ελληνικός στόλος υπό την ιδιοφυή καθοδήγηση του Θεμιστοκλή, καταφέρνει να κατατροπώσει τον υπεράριθμο Περσικό, ελευθερώνοντας όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά σώζοντας την Ευρώπη από τον Περσικό δεσποτισμό και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό.

Δημήτρης Κοντοδήμος: “Είναι γι” αυτό πολιτισμού γενέθλιος ημέρα, που οι θνητοί θα την τιμούν και θα την προσκυνάνε, γιατί την κοσμεί η λεβεντιά, η αρετή κι ανδρεία, η έννοια της λευτεριάς και της δημοκρατίας”


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ

themistoklis_graveΟ τάφος του Θεμιστοκλή, βρίσκεται μεταξύ του λιμενοβραχίονα Κράκαρη του λιμένα Πειραιά και του όρμου των Σφαγείων, στο χώρο των Λιπασμάτων (Δραπετσώνα), σε έκταση που παραχωρήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από το ελληνικό Δημόσιο σε ιδιωτικά συμφέροντα (Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων & Λιπασμάτων). Προκειμένου να αναπτυχθεί στον αρχαιολογικού – ιστορικού ενδιαφέροντος  χώρο η βιομηχανική μονάδα, επιβλήθηκε η άποψη ότι ο Τάφος του Θεμιστοκλή βρισκόταν στην απέναντι είσοδο του λιμανιού, στο χώρο της Σχολής Δοκίμων.

Το 2014, όμως, η σκαπάνη στο χώρο των Λιπασμάτων, αποκάλυψε την ύπαρξη ταφικών αρχαιολογικών ευρημάτων, που προσδιορίζουν τον τόπο ταφής του Θεμιστοκλή. Ο ενοποιημένος Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, σε ειδική τελετή στις 23 Ιουλίου 2014, τοποθέτησε επιτύμβια στήλη πλησίον των ευρημάτων.

Όπως και στην περίπτωση του Τάφου του Θεμιστοκλή, οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα ξεπουλάνε δεκάδες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αττική και αλλού, προς χάρη της… «ανάπτυξης», ενός κλισέ που θυσιάζει την ελληνική ιστορία, τη μνήμη και τον πλούτο της ελληνικής αρχαιότητας, στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων.   

Στάθης Καγιαλές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑