ΣΟΥΠΕΣ: Θρεπτικές, νόστιμες και δυναμωτικές!

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ soupes

16 Δεκεμβρίου, 2013 | από Kikos Papadopoulos

0

Διαμάντια της παγκόσμιας γαστρονομίας θεωρούνται οι σούπες όχι μόνο για την ευκολία παρασκευής τους αλλά και για την υψηλή διατροφική τους αξία! Θρεπτικές και πεντανόστιμες, ενδυναμώνουν τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ενισχύουν την υγεία μας.

Οι σούπες προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ή και ζωϊκές πρωτεΐνες που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βιταμίνες A, Β και C, ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο και ψευδάργυρο, φλαβονοειδή, όλα με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, οι σούπες δεν θωρακίζουν μόνο τον οργανισμό από τις εξωτερικές επιθέσεις, αλλά ορισμένες φορές μπορούν να δράσουν και θεραπευτικά και ιδού μερικές κλασσικές και σπάνιες συνταγές:

Η Κοτό­σουπα της γιαγιάς
Η γνωστή σε όλους μας κοτόσουπα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, σίδηρο που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και ψευδάργυρο (έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση). Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA, η κοτόσουπα περιέχει αμινοξέα, όπως η κυστεΐνη, της οποίας η χημική σύσταση μοιάζει με εκείνη του φαρμάκου ακετυλoκυστεΐνη, που χορηγείται για τη βρογχίτιδα και άλλα πνευμονολογικά προβλήματα. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστη­μίου της Νεμπράσκα, αφού ανέλυσαν τη σύσταση σε διάφορες παραλλαγές της κοτόσουπας (με λαχανικά, ρύζι κλπ.).

Φτιάξτε την με ρύζι & αρωματικά – υλικά για 4 – 6 πιάτα.
• 700 γρ – 1 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου κομμένο σε πολύ μικρα κομμάτια.
• 1 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
• 2 καλά χτυπημένα αυγά & • Χυμός ενός λεμονιού για το αυγολέμονο.
• 1 κρεμμύδι (χοντρο­κομμένο)
• 3 κλωνάρια ψιλοκομμένο σέλινο
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κουταλάκι θυμάρι
• Μαύρο πιπέρι και αλάτι κατά προτίμηση.

Πλύνετε το κοτόπουλο καλά και βάλτε το να βράζει για 30 λεπτά. Χαμηλώστε την θερμοκρασία, καθαρίστε τον αφρό που θα σχηματιστεί, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα αυγά και το χυμό λεμονιού) και βράζετε για 20 με 30 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Βγάζετε το κοτόπουλο, προσθέτετε το ρύζι και βράζετε για 10-15 λεπτά ακόμα. Ταυτόχρονα, φτιάχνετε το αυγολέμονο. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα ασπράδια των αυγών, προσθέτετε τους κρόκους, ξαναχτυπάτε, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε το μείγμα στη σούπα, ανακατεύετε και την αφήνετε να πάρει μία βράση.

Σούπα με μπρόκολο
Tο μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Αντιοξειδωτική δράση έχουν και δύο ακόμα ουσίες που περιέχει το μπρόκολο: η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) και η σουλφοραφάνη.

Φτιάξτε την με άλλα λαχανικά – υλικά για 4 άτομα.
• 3 με 4 κούπες φουντίτσες μπρόκολου.
• 1 πατάτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους.
• 1/2 κούπα ρύζι → 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο
• 4 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
• 4 κούπες νερό
• 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι

Σοτάρετε για 3-4 λεπτά το κρεμμύδι και το πράσο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε την πατάτα, τα καρότα, το αλάτι, το νερό και το ρύζι και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το μπρόκολο και σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά ακόμα (αν παραβράσετε το μπρόκολο θα χάσει όλες τους τις ιδιότητες!). Προσθέτετε λεμόνι και σερβίρετε.

Ετικέτες: ,


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →



Δεν επιτρέποται σχόλια.

Επιστροφή στην αρχή ↑