ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, παράδειγμα για τα σημερινά παιδιά της ειρήνης

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ VIANNOS-3.kids

14 Σεπτεμβρίου, 2014 | από Στάθης Καγιαλές

Θα μπορούσε κανείς να καλύψει με χίλιες δικαιολογίες ένα μικρό παιδί που θα μιλούσε: «Παιδιά είναι, δεν ξέρουν», «τί μπορεί να καταλάβει ένα νήπιο;», «φοβήθηκαν τα καημένα», κ.λπ. Στην περίπτωση, όμως, της Βαγγελίτσας, της Μαριώς και του Στελάκη, τρία μικρά παιδιά, πλήρωσαν με τη ζωή τους γιατί δεν μίλησαν… Δεν πρόδωσαν τον πατέρα τους. Και κανείς δεν θα απαιτούσε να το κάνουν, ούτε θα τα κατηγορούσε αν μιλούσαν.

  • Αντίθετα ο κάθε γονιός θα προτιμούσε να ανταλλάξει με το θάνατό του τη ζωή τους.

Αυτά, τα 3 βλαστάρια, μαρτύρησαν για το γονιό, τη γενιά, τα ιδανικά τους, σαν μεγάλοι, γενναίοι ενήλικες Χριστιανοί και ήρωες… Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, στο Μετόχι της Αργουλίδας. Βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς, γιατί αρνήθηκαν να δείξουν που κρυβόταν ο πατέρας τους.

Σήμερα η Ευαγγελίτσα θα ήταν 79 ετών, η Μαριώ 82 και ο Στελάκης 85… Θα είχαν παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα και μια ολόκληρη ζωή, αυτή που θυσίασαν πριν να προλάβουν να τη γνωρίσουν, γεμάτη από αναμνήσεις.

  • Τιμή και δόξα στην Ευαγγελία, τη Μαρία και το Στυλιανό, τα τρία καμάρια του Γιώργου Βερβελάκη από το Κεφαλοβρύσι της Βιάννου στην Κρήτη!!!

Στ. Καγ.


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑