ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Το Χριστόψωμο για την ημέρα των Χριστουγέννων

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ xristopsomo

23 Δεκεμβρίου, 2013 | από JOURNALIST.gr

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 φακελάκια μαγιά, ½ κουταλάκι αλάτι, 2 κουταλάκια ζάχαρη, 2 κουτάλια γλυκάνισο, 3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη, ½ κουταλάκι μαχλέπι σε σκόνη, λίγο σουσάμι, λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά- σιγά το νερό του γλυκάνισου. Ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό, ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε, τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα. Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λίγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει, φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί, σε σχήμα Σταυρού. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για μια ώρα.

(πηγή: xristianos.gr)


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →



Επιστροφή στην αρχή ↑