ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΥΜΙΛΗΣ: Στα «μετόπισθεν» της δημοσιότητας η απόφαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ DRIMILIS.spyros-2

19 Δεκεμβρίου, 2013 | από JOURNALIST.gr

Η ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών σημαδεύτηκε από το κραχ του 1999 στο οποίο ενεπλάκη μεγάλο μέρος Ελλήνων. Έχει εκτιμηθεί ότι εκατό περίπου δισεκατομμύρια ευρώ άλλαξαν χέρια αφού κορυφώθηκε άνοδος του Χρηματιστηρίου με την ένταξη της Ελλάδας στην Ο Ν Ε και την επικειμένη τότε ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.

Ανάλογη πορεία είχαν και όλα τα χρηματιστήρια διεθνώς, λόγω της αισιοδοξίας για μια παγκόσμια παραγωγικότητα που σχετιζόταν με την άνοδο εκείνη την εποχή της « επανάστασης της Πληροφορικής » . Δυστυχώς όμως η πορεία αυτή διεψεύσθη από την μεγάλη οικονομική κρίση (κραχ) στην Ασία , η οποία κατά την γνώμη μου ήταν το πρελούδιο της κρίσης και στην Ελλάδα που προκάλεσε το μίνι κραχ του 1997.

Στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1999 πολλοί Έλληνες ασχολήθηκαν με το Χρηματιστήριο. Δημιουργήθηκαν μάλιστα και σε μικρά χωριά της Ελλάδας (γραφεία αγοράς και πώλησης μετοχών Ε Λ Δ Ε ) , ενώ πολλές και «ανύπαρκτες » μικρές εταιρίες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο. Οι κωδικοί μάλιστα των επενδυτών στο Χρηματιστήριο έφτασαν στο 1,5 εκατ. περίπου όταν οι εργαζόμενοι Έλληνες υπολογίζονταν σε 4,6 εκατ. και όταν ο γενικός δείκτης καθημερινά κατέρριπτε κάθε ρεκόρ με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες να πιστεύουν πως έλυσαν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους.

Η πτώση όμως που ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια εξανέμισε την αξία των μετοχών τους γιατί πολλές από αυτές τις μετοχές που είχαν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο αποδείχτηκαν «φούσκες», χωρίς δηλαδή αντίκρυσμα από εταιρίες χωρίς υπόσταση και χωρίς έργο που είχαν σαν μοναδικό μόνο σκοπό τους την ελκυστική τους εικόνα στο χρηματιστήριο.

Αυτή η δήθεν ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου ενισχύθηκε με ψεύδη και αθέμιτες καταγεγραμμένες δηλώσεις διαφόρων υψηλών παραγόντων – στελεχών και Υπουργών της Κυβέρνησης Σημίτη ότι η πορεία της Ελληνικής οικονομίας εκείνη την εποχή ήταν ασύλληπτα ανοδική…

Δυστυχώς σήμερα , μόλις χθες , η εκδοθείσα Δικαστική Απόφαση αθώωσε και τους πράγματι ενόχους δίνοντας οριστικό τέλος ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΑΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ που εξαιτίας του χάθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και πτώχευσαν εκατομμύρια Έλληνες , αφού από αυτό το οικονομικό – πολιτικό σκάνδαλο επήλθε και η αναδιανομή του πλούτου στην σύγχρονη Ελλάδα.

(τον ευρηματικό αυτό τίτλο τον δανείστηκα από την «Πλατεία Ιπποδαμείας»)

ΣΠΥΡΟΣ ΔΡΥΜΙΛΗΣ


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑