ΣΙΝΕΜΑ: «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» – Η ταινία που αναφέρεται στη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη

Νεότερα σχόλια 19 Νοεμβρίου, 2011 | από Στάθης Καγιαλές

 

►του Στάθη Καγιαλέ

Ηιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, παίρνει σάρκα και οστά στη νέα διεθνή παραγωγή του Γιάννη Σμαραγδή, που αποτελεί μια καλλιτεχνική όαση ανάμεσα στις σύγχρονες υπαρκτές ή «ανύπαρκτες» μέτριες ελληνικές παραγωγές. Ο σκηνοθέτης, δίνει μια ρεαλιστική εικόνα του Έλληνα ευεργέτη, που από «πειρατής» και πυρπολητής του Αιγαίου, κατέκτησε τον τότε κραταιό κόσμο και μέσα από το εμπόριο του χαβιαριού, απέκτησε μεγάλη περιουσία την οποία μοίρασε σε φιλανθρωπίες.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης, παρουσιάζεται με την ωμή εικόνα ενός σκληρού, απαίδευτου αψύ χαρακτήρα που επιζητά το κέρδος και τη δόξα. Παράλληλα διακατέχεται από την επιθυμία να συνεισφέρει στην απελευθέρωση της Ελλάδας από την οθωμανική αυτοκρατορία και επιστρέφει στην Ελλάδα, θύμα, τελικά, μιας καταραμένης μοίρας που ακολουθεί τον τόπο, της διαίρεσης και της διχόνοιας στο βωμό αλλότριων συμφερόντων, ντόπιων και ξένων.

Η «αφήγηση» της ταινίας εγείρει δυνατά συναισθήματα και συγκινήσεις, προσκολλημένες σε αειθαλείς αξίες που έχουν κρατήσει ζωντανό τον ελληνισμό στην μακραίωνη ιστορία του. Ο θεατής, ίσως περίμενε περισσότερες λεπτομέρειες στο κομμάτι της σύνδεσης του Βαρβάκη με τη σύγχρονή του ελληνική πραγματικότητα, κάτι που όμως δε μειώνει την καλλιτεχνική αξία της καταπληκτικής αυτής ταινίας εποχής, που θα αφήσει… εποχή!

Βαθμολογία:  ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής
Σενάριο: Γιάννης Σμαραγδής, Παναγιώτης Πασχίδης, Jackie Pavlenko, Vladimir Valutsky
Παραγωγή: Alexandros Film
Παίζουν: Sebastian Koch, Catherine Deneuve, John Cleese, Evgeny Stychkin, Olga Sutulova, Juan Diego Bottο, Nick Ashdon, Kris Radanov, Iryna Bagdassarova, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Άκης Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνος Βακούσης, Γιώργος Κοτανίδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιάννης Βούρος, Ειρήνη Μπαλτά, Γιώργος Μακρής, Λάμπρος Κτεναβός, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Μαύρος, Peter Rundle, Αλέξης Αντωνόπουλος, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Κώστας Σόμερ, Κώστας Δελακούρας, Κωστάντζα Κωνσταντακοπούλου, Μελίνα Ζαχαροπούλου, Λάκης Λαζόπουλος, κ.ά.


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην αρχή ↑