Ο ΤΑΜΠΟΥΡΑΣ του Φώτου Τζαβέλα – Παρουσίαση: Δ. Σταθακόπουλος, Ν. Φρονιμόπουλος

Νεότερα σχόλια 3 Ιουλίου, 2017 | από Στάθης Καγιαλές

 

► Βίντεο-Ρεπορτάζ: Στάθης Καγιαλές

Στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οργανοποιίας, που οργανώθηκε στην Αθήνα, έγινε η πρώτη επίσημη προπαρουσίαση του ιστορικού ταμπουρά του Φώτου Τζαβέλα, που χρονολογείται από το 1790-1800 και είναι αρχαιότερος του Γιάννη Μακρυγιάννη (κατασκευή Λεωνίδα Γαΐλα).

Η παρουσίαση έγινε από τον Δρ. Κοινωνιολογίας – Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μουσικολόγο – μουσικό και δικηγόρο, Δημήτρη Σταθακόπουλο. Στην παρουσίαση ο οργανοποιός Νίκος Φρονιμόπουλος παρέθεσε νέες πληροφορίες για την κατασκευή – συντήρηση του ιστορικού μουσικού οργάνου, ενώ ο απόγονος της οικογένειας των Τζαβελαίων, Κώστας Τζαβέλας, αναφέρθηκε στη διαδρομή του οργάνου, μέχρι τις μέρες μας.

Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οργανοποιίας, φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» από 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2017 και περιελάμβανε έκθεση οργανοποιίας, ομιλίες – παρουσιάσεις, τεχνικές επιδείξεις, μουσικά δρώμενα και παιδικά εργαστήρια, με τη συμμετοχή 68 οργανοποιών παραδοσιακών μουσικών οργάνων, από όλη την Ελλάδα.

(Διοργάνωση: Κέντρο Δια Βίου Μάθησης – Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών, Ασκαρδαμυκτί). 

Ετικέτες: , , , , , ,


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑