ΜΕ ΝΕΟ ΤΑΙΠΕΔ εκτός Ελλάδας, μπαίνει σε εφαρμογή η αρπαγή δημόσιας – ιδιωτικής περιουσίας έναντι του ελληνικού χρέους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ soible-eurogroup-2

12 Ιουλίου, 2015 | από Στάθης Καγιαλές

►του Στάθη Καγιαλέ*

Υπόχρεοι έναντι του ελληνικού χρέους και όσοι δεν χρωστούν ούτε ευρώ

Για να κατανοηθεί το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται, σημειώστε την επικρατούσα και ανυποχώρητη θέση από τους θεσμούς, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο (αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι κανείς εταίρος στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη δεν συζητά θέμα διαγραφής χρέους, αλλά και το ότι αφήνουν ένα παραθυράκι και στο… μέλλον (βλ. καλένδες) για αναδιάρθρωση, μέσω επιμήκυνσης της αποπληρωμής, που σε καμία περίπτωση δεν είναι διαγραφή.

Το τραγικό για την Ελλάδα, είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο άσχετα με ποιά μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ή θα ληφθούν.

Η αποπληρωμή, επομένως, δεν μπορεί να γίνει, ούτε με τη συνεχή χρηματοδότηση του χρέους (που σωρεύει συνεχώς νέα χρέη) ούτε με τη λήψη υφεσιακών μέτρων που θα φτωχοποιούν τη χώρα και θα τη στραγγίζουν συνεχώς από έσοδα, ενώ παράλληλα θα δημιουργούν συνεχώς, νέες στρατιές νεόπτωχων στην Ελλάδα.

Τα μνημόνια που υπογράφτηκαν, αναγνωρίζουν κυριότητα (δικαίωμα επιφανείας) στους δανειστές, έναντι δημόσιας, ιδιωτικής περιουσίας, επί προσώπων και πρώτων υλών (περιλαμβανομένης της διακίνησής τους και σε αυτό εξυπηρετούν οι απελευθερώσεις των σχετικών με τον τομέα επαγγελμάτων – κλάδων).

Η δημιουργία ταμείου, τύπου ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό (Λουξεμβούργο), που αποτελεί πρόταση των δανειστών και που το Γιούρογκρουπ διέκοψε τη συνεδρίαση της Κυριακής 12 Ιουλίου, για διαβουλεύσεις, είναι απλά η εφαρμογή του «δεύτερου σταδίου» μετά την παραχώρηση κυριότητας, για την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας. Είναι το «πρακτικό τμήμα» της υλοποίησης του σχεδίου, που ξεκινά από τα «φιλέτα» του ελληνικού Δημοσίου.

Με δεδομένο ότι το χρέος στην πραγματικότητα, δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί επομένως να αποπληρωθεί, είναι θέμα χρόνου, πότε η δημόσια περιουσία (που θα περιέλθει στο νέο ΤΑΙΠΕΔ εξωτερικού) θα παραχωρηθεί οριστικά στους δανειστές, έναντι του ελληνικού χρέους.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει προσοχής, είναι ότι οφειλέτες έναντι του χρέους της Ελλάδας στους δανειστές, δεν είναι μόνο όσοι χρωστάνε φόρους, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., τραπεζικά δάνεια εκχωρημένα σε οίκους του εξωτερικού, αλλά και όσοι δεν χρωστούν πουθενά ούτε ευρώ. Είναι όμως και αυτοί υπόχρεοι έναντι του ελληνικού χρέους στους «δανειστές».

Μάλιστα, με την αναγνώριση κυριότητας (δικαίωμα επιφανείας), που έχουν παραχωρήσει τα μνημόνια, η αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, αποφασίζεται σε δικαστήρια του εξωτερικού και κατ’ εφαρμογή του Αγγλικού Δικαίου, χωρίς την παράσταση των θιγόμενων και οι αποφάσεις είναι απολύτως και άμεσα εκτελεστές.

Επομένως, οι έχοντες στην Ελλάδα, ματαιοπονούν, αν νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν οι περιουσίες τους. Επίσης, ματαιοπονούν και όσοι βλέπουν τα μέτρα λιτότητας ότι δεν τους ακουμπούν, καθώς όταν εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των λιγότερο ισχυρών, απλά θα πάρουν σειρά, μετά από τους μή έχοντες και τους αδυνάτους, που πρώτοι θα πέσουν στις απαιτήσεις των αποικιοκρατών. Και αυτό διότι το χρέος δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τη φορολογία ούτε από τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

* Ο Στάθης Καγιαλές είναι δημοσιογράφος,
μέλος της ΕΣΗΕΑ και Δρ. στο Κοινοτικό Δίκαιο


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑