ΚΡΕΑΣ ΦΡΑΝΓΚΕΣΤΑΪΝ: Πώς φτιάχνουν λαχταριστά φιλέτα από… κατιμά

Νεότερα σχόλια 21 Δεκεμβρίου, 2013 | από JOURNALIST.gr

Στο βίντεο παρουσιάζεται η τεχνική «μεταμόρφωσης» ρεταλιών κρεάτων σε ενιαία μάζα, για να πουληθούν μετέπειτα όπως τα ακριβότερα μέρη του ζώου, μοσχαρίσια φιλέτα, κ.λπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν τα madata.gr και pontosnews.gr, βασισμένα σε βίντεο από τηλεοπτικό ρεπορτάζ αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού, μια διαδεδομένη τεχνική επεξεργασίας κρεάτων είναι η συγκόληση με τη χρήση της τρανσγλουταμινάσης, ενός ένζυμου, που στους τεχνολόγους τροφίμων είναι γνωστή σαν «κόλλα κρέατος» και παράγεται από την καλλιέργεια βακτηριδίων ή από το αίμα αγελάδων και χοίρων.

Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ακριβά φιλέτα από μοσχαρίσιο, χοιρινό κρέας ενώ φαίνεται ότι πολλά φιλέτα κοτόπουλου, αρνιού ή παρασκευάσματα θαλασσινών και ψαριών, έχουν «κατασκευαστεί» με την βοήθεια παρόμοιων ουσιών. Ωστόσο, παρά του ότι η χρήση αυτών των πρώτων έχει ως συνέπεια τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επαγγελματιών, που πουλούν ωμά ή μαγειρεμένα, χωρίς να πληροφορείται ο καταναλωτής για τις ξένες ουσίες που χρησιμοποιούνται, είναι αμφίβολο αν και πόσο επηρεάζει τη δημόσια υγεία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι είναι προφανές πως η τρανσγλουταμινάση δεν βελτιώνει την διατροφική αξία του κρέατος και πιθανότατα μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί ότι έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό, αλλά τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα, που θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να γίνει γνωστό κάτι σχετικό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό από επίσημα χείλη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι τα κρέατα που δημιουργούνται με τέτοιες τεχνικές, πρέπει να μαγειρευτούν με συγκεκριμένο τρόπο αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από τη δράση μικροβίων.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι το e-coli και η σαλμονέλα, δεν σκοτώνονται όταν τα «συγκολλημένα» φιλέτα καταναλωθούν ελαφρώς ψημένα.


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑