ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: Τα κυβερνητικά… πειράματα σκοτώνουν γιατρούς – ασφαλισμένους

ΥΓΕΙΑ PASPATISgrigoris

17 Δεκεμβρίου, 2013 | από JOURNALIST.gr

0

Με επιστολή που προσυπογράφουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης Δ. Τσάμης, Ηρακλείου Γρ. Πασπάτης (φωτό) Πατρών Α. Μαστοράκου και Λάρισας Κ. Γιαννακόπουλος, δείχνουν στον υπ. Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, την τραγική έως άκρως επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Υγεία.

Οι πρόεδροι των τεσσάρων ιατρικών συλλόγων, που ζητούν την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους θεσμικούς φορείς, επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη και απρόθυμη να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα της υγείας όπως φαίνεται από τα αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνονται και τις αντικρουόμενες ρυθμίσεις που προωθούνται. Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι η αύξηση του γραφειοκρατικού κόστους της υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι πόροι για τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών μειώνονται. Η προφανής συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η εξασθένιση του μέσου επιστήμονα ιατρού και η διαφύλαξη των προνομίων της γραφειοκρατικής νομενκλατούρας την ώρα που η ταλαιπωρία των ασθενών καθημερινά μεγαλώνει».

Η λεπτομερής περιγραφή που επιχειρείται, τα λέει όλα:

  • Η σχεδιαζόμενη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ (που συστήθηκε ισοπεδώνοντας τις παροχές προς του ασφαλισμένους και απειλώντας άμεσα την επιβίωση των συνεργαζόμενων ιατρών), τον μεταβάλλει σε άπορο μεσιτικό-μονοπωλιακό αγοραστή υπηρεσιών, ενώ με περικοπές του προϋπολογισμού της τάξεως του 20-30% για το 2014, δεν διασφαλίζεται η ποιότητα υπηρεσιών υγείας και η βιωσιμότητα των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας.
  • Ως επιτυχημένο μοντέλο εξόντωσης του μικρομεσαίου ιατρείου λειτουργεί το κακόβουλο σχέδιο της σταδιακής αύξησης των απαιτήσεων και του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας (κατηγοριοποίηση, προσχηματικά ποιοτικά κριτήρια, ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, στάση πληρωμών τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, κλπ) με την ταυτόχρονη επιβολή μειοδοτικών διαγωνισμών και «κουρεμάτων».
  • Η απρόσωπη βιομηχανοποίηση της υγείας και η άνευ όρων παράδοσή της στο μεγάλο επιχειρηματικό συμφέρον της ημεδαπής ή της αλλοδαπής δεν αποτελεί την ιδανική λύση για την περιστολή των δαπανών υγείας στη χώρα, όταν ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η από ετών εξαγγελία για συμψηφισμό οφειλών με το δημόσιο.
  • Είναι σαφές ότι το λάθος επιχειρείται να διορθωθεί πάλι με αμφιλεγόμενες συνταγές βάσει σχεδίων ανθρώπων των οποίων την ικανότητα, εγκυρότητα και αυθεντία αμφισβητούμε ευθέως και επισημαίνουμε ότι βρίσκονται σε διαλεκτική σχέση με τη γνωστή πολιτική παρέα που σχεδιάζει όλες τις αποτυχημένες επί δεκαετίας πολιτικές στο χώρο της υγείας.
  • Τα σχέδια διάλυσης της υποχρηματοδοτούμενης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της νοσοκομειακής περίθαλψης, που ψευδεπίγραφα ονομάζεται μεταρρύθμιση, ουσιαστικά θα δημιουργήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση χάους μέσω των ανατρεπτικών αλλαγών των εργασιακών σχέσεων ιατρών χωρίς αντίστοιχη περίοδο προσαρμογής, φιλοδοξώντας να διορθώσουν αίφνης, παθογένειες δεκαετιών.
  • Η απειλούμενη απόλυση, κινητικότητα, διαθεσιμότητα και οι άγνωστοι εργασιακοί και συνταξιοδοτικοί όροι της μεταλλαγής, εναποθέτουν το όλο εγχείρημα σε κινούμενη άμμο. Από την άλλη η επιβολή της οικονομικής εξαθλίωσης χιλιάδων ιατρών του ΕΟΠΥΥ με την αναδρομική μη γνωστοποιημένη εφαρμογή των επιστροφών χρήματος (rebate, clawback) αποδεκατίζει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στην ΠΦΥ και απαξιώνει το ιατρικό έργο.
  • Αντίστοιχη κατάσταση αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί που βιώνουν καθημερινά τη γραφειοκρατία, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Εργάζονται δε με εξαντλητικά ωράρια και αντίξοες συνθήκες με επισφαλή προγράμματα εφημεριών, για τις οποίες υπάρχουν ατέλειωτες καθυστερήσεις και περικοπές πληρωμών, καθιστώντας την προσωπική τους οικονομική επιβίωση ανέφικτη.
  • Οι παλινωδίες στην πολιτική φαρμάκου έχουν προκαλέσει σύγχυση στους υγειονομικούς φορείς και στους χρήστες υγείας με προφανή έλλειψη σοβαρής στόχευσης και απτών αποτελεσμάτων που να εγγυώνται έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών στη βασική φαρμακευτική περίθαλψη.


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην αρχή ↑