Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΑΓΙΑΛΕ σε εκτέλεση της μαμάς Δέσποινας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ VASILOPITA_stathis&despoina

31 Δεκεμβρίου, 2015 | από Στάθης Καγιαλές

VASILOPITA_stathis&despoina-2Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΚΑΓΙΑΛΕ  
KAYALE’s NEW YEAR PIE

Μια συνταγή του Στάθη Καγιαλέ
σε εκτέλεση της μαμάς Δέσποινας

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε:

½ κιλό αλεύρι, 250 γραμμ. βούτυρο, 6 αβγά, 250 γραμμ. γιαούρτι, ½ κούπα μέλι, χυμό 6 πορτοκαλιών 2 μανταρινιών και 1 λεμονιού, 5 βανίλιες, 1 χούφτα χοντροκομμένα καρύδια, 1 χούφτα σταφίδες, ξύσμα 3 πορτοκαλιών & 1 λεμονιού

VASILOPITA-kayaleΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Λιώνουμε το βούτυρο σε βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε τα αυγά αφού χτυπηθούν, το μέλι, τις βανίλιες. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι το γιαούρτι, τα ξύσματα και το χυμό. Δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και τοποθετούμε το μίγμα που έχει πάρει μορφή πικτού χυλού, σε ψηλή φόρμα την  οποία βάζουμε στο φούρνο (με πάνω και κάτω αντίσταση χωρίς αέρα) στους 150 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά (η ώρα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του φούρνου).

VASILOPITA_2ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το μυστικό της είναι να κρατηθεί υγρασία μετά από το ψήσιμο, που την κάνει αφράτη και καλοφάγωτη, ενώ δεν μπαγιατεύει – ξεραίνεται εύκολα. Αυτό φαίνεται κατά τη διάρκεια της παρασκευής της καθώς αδειάζεις στη φόρμα πικτό χυλό και δεν στρώνεις ζύμη. Για πιό γλυκό αποτέλεσμα προσθέτετε επιπλέον μέλι (δοκιμάζοντας τη ζύμη). Μην ξεχάσετε να λαδώσετε τη φόρμα. Στη συνταγή δεν χρησιμοποιήσαμε υλικά που φουσκώνουν, ούτε φαρίνες και σχετικά άλευρα.

Καλή Χρονιά

 

 

 


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →



Επιστροφή στην αρχή ↑