Η ΑΛΑΖΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ:  Θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Δ. Κοντοδήμου

Νεότερα σχόλια 30 Μαΐου, 2017 | από JOURNALIST.gr

 

Η καλλιτεχνική ομάδα του Δημήτρη Κοντοδήμου,LIFE IS ART, υπό την αιγίδα της θεατρικής ομάδας ΘΥΡΣΟΣ, παρουσίασε την Κυριακή 28 Μαΐου στο θέατρο «Φλόγα», στους Αγίους Θεοδώρους, τη θεατρική παράσταση «Η Αλαζονία της Εξουσίας».

Πρόκειται για μία μελέτη του Δημήτρη Κοντοδήμου, βασισμένη στα έργα «Φάρμα Των Ζώων» του Τζώρτζ  Όργουελ και «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κοντοδήμου. Τα σκηνικά – κοστούμια ήταν της Βιργινίας Φρυσίρα, οι μάσκες της Αργυρώς Κοντιζά. Τη μουσική επιμελήθηκε ο Γιάννης Προμπονάς, ενώ πιάνο έπαιξε η Ζαννέτα Καλοσκάμη.

KONTODIMOS_ALAZONIA-EXOUSIAS_01 Στην παράσταση έλαβαν μέρος οι:

Πάτροκλος Λεβαδίτης, Αγγελική Τσαπάρα, Σάκης Θεοδόσης, Κατερίνα Χασιώτη, Ζαννέτα Καλοσκάμη, Αγγελική Σφαιροπούλου, Βιργινία Φρυσίρα, Παναγιώτης Κοντός, Γιάννης Κοντιζάς, Σπύρος Κάτσαρης, Ειρήνη Πλάγου, Αργυρώ Κοντιζά, Λίλα Καλοσκάμη, Στέλλα Ρομποτή, Ελένη Προσσίλη, Ρούλα Γιαννούλη και τα παιδάκια, Μαρίνα, Βηθλεέμ, Σωτηρία και Αννούλα.


Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σε ένα αγρόκτημα τα ζώα επαναστατούν και ανατρέπουν την καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου. Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα γουρούνια, που παρουσιάζονται ικανότερα από τα άλλα ζώα. Η νέα εξουσία όμως δείχνει το ίδιο κακό πρόσωπο από την προηγούμενη, μηδενίζοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες για αντίδραση.

Η αλληγορία του Τζωρτζ Όργουελ έχει πρωταγωνιστές της τα ζώα, όπως αυτές του Αισώπου και σατιρίζει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα παραπέμποντας στην επικράτηση του σταλινισμού στη Σοβιετική Ένωση. Ουσιαστικά δίνει μια καυστική απεικόνιση της νέας ηγεσίας που ως φορέας ελπίδας, μόλις καταλάβει την εξουσία, αλλάζει πρόσωπο και εμφανίζει χαρακτήρα τυράννου.

Σύμφωνα με τον Όργουελ στο βιβλίο αντανακλώνται τα γεγονότα που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1917 και κυρίως στη σταλινική περίοδο. Ο Όργουελ, δημοκρατικός σοσιαλιστής, ήταν επικριτής του Ιωσήφ Στάλιν και μετέφερε την εικόνα της μετεξέλιξης της ΕΣΣΔ σε μία βάναυση δικτατορία

Σύγχρονες κριτικές που έχουν δημοσιευθεί στον διαδικτυακό χώρο της Κομμουνιστικής Λέσχης Συζητήσεων «Σφυροδρέπανο», καταλήγουν στο ότι η «Φάρμα των Ζώων» είναι ίσως η εξυπνότερη αλληγορία που έχει γραφτεί ποτέ, που σχεδόν σε κάνει να ξεχνάς ή να βάζεις σε δεύτερη μοίρα τον αντικομμουνιστικό της χαρακτήρα – αντισοβιετισμό, και τον αντισταλινισμό.

Η φάρμα των ζώων είναι η Σοβιετική Ένωση, η πανίδα της οποίας μυείται στις αρχές του ανιμαλισμού (μαρξισμός) από το γέρο Μέιτζορ το γουρούνι και προχωρά στην επανάσταση για να αποτινάξει το ζυγό της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και του φάρμερ Τζόουνς.

Οι δύο νεότεροι κάπροι, διαφωνούν μεταξύ τους σε όλα σχεδόν τα ζητήματα τακτικής και στρατηγικής, συμβολίζοντας τη διαμάχη μεταξύ Στάλιν και Τρότσκι, πιθανότατα για να δείξει ο Όργουελ την επικράτηση του συντηρητικού, «σταλινικού θερμιδώρ» και τη σταδιακή αναίρεση των κατακτήσεων της επανάστασης.

Βίντεο – Κείμενα – φωτό: Στάθης Καγιαλές

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑