ΕΡΧΟΝΤΑΙ ραγδαίες μειώσεις στις θέσεις εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Panallinies-exetaseis_01

29 Αυγούστου, 2017 | από Στάθης Καγιαλές

► του Στάθη Καγιαλέ

Την ώρα που ο Σύριζα διατηρεί και επεκτείνει το σύστημα αποκλεισμού των νέων από ΑΕΙ-ΤΕΙ, με νέα τεχνάσματα και διπλές εξετάσεις, η ΝΔ, ετοιμάζεται να περιορίσει και τις θέσεις στα πανεπιστήμια, με πρακτικές δανεισμένες από το Μεσαίωνα και την εποχή του σκοταδισμού.

Τηλεοπτικοί μαϊντανοί της ΝΔ, άρπαξαν τη σκυτάλη από τους συριζαίους «φωστήρες» και διακηρύττουν  ότι το σύστημα εισαγωγής είναι αναχρονιστικό και ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, είναι υπερβολικά μεγάλος, υποστηρίζοντας ότι με τις απολύσεις που έφεραν και φέρνουν τα μνημόνια στα προσεχή χρόνια, δεν χρειαζόμαστε κι άλλους πτυχιούχους. Και μάλιστα, το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε από το βουλευτή και τ. υπουργό της ΝΔ, αναφερόταν για αρχή στους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, οι μειώσεις στις θέσεις εισακτέων αφορά σε όλους τους κλάδους του Δημοσίου (Δημόσια Διοίκηση, Υγεία, τεχνικές υπηρεσίες, Στρατιωτικές Σχολές, Σώματα Ασφαλείας, κ.ά.), που απορροφούν πτυχιούχους, ενώ για τους κατόχους απολυτηρίου τίτλου Λυκείου, δεν θα υπάρχει ούτε… στασίδι!

Παράλληλα, η ηγεσία και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, αλλά και άλλων πολιτικών σχηματισμών, συνοδοιπόροι στα μνημόνια, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα (αποκλειστικά ξένων), για την εμπορευματοποίηση των ελπίδων των Ελληνόπουλων, που θα μένουν εκτός των δημόσιων πανεπιστημίων – σχολών. Καθαρή απάντηση, όμως, δεν έχουν, γιατί θέλουν και άλλα, ξένα ΑΕΙ στη χώρα, αφού δήθεν μας «περισσεύουν» οι επιστήμονες στην Ελλάδα! Απλά, θέλουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μονοπώλιο ΙΧ, με απώτερο στόχο την κατάργηση και αυτής της «κουτσής» δωρεάν δημόσιας Παιδείας στη χώρα μας.

TSAVOLAKIS_panepistimioΘύμα πρώτης γραμμής, δηλαδή, ολοσχερώς η εκπαίδευση και έπονται και οι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι, αφού το σχέδιο είναι να περιοριστεί ο Δημόσιος τομέας και οι λειτουργοί του και να αγοράζονται υπηρεσίες από πολυεθνικές ιδιωτικές εταιρείες. Και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι με μια αγορά εργασίας – κουρέλι στον ιδιωτικό τομέα, δεν χωρούν προσλήψεις και καριέρες για όλους, παρά μόνο για λίγους…

Από την άλλη πλευρά ο Σύριζα, αφού «κατάργησε» προφορικά τις εξετάσεις, στα χαρτιά (νέο σχέδιο νόμου), εισάγει και δεύτερες εξετάσεις για τους υποψήφιους, που θυμίζουν πολύ ή λίγο, τις διπλές Πανελλήνιες εξετάσεις της κυβέρνησης Ράλλη. Να θυμίσουμε ότι τότε, ο πρωθυπουργός της αντικατάστασης Καραμανλή, είχε δηλώσει στον προεκλογικό του αγώνα το 1981, ότι η Ελλάδα χρειάζεται εργάτες και όχι επιστήμονες.

Η ψευδεπίγραφη κατάργηση των εξετάσεων, που εμπνεύστηκε πρόσφατα ο Σύριζα, να θυμίσουμε ότι είχε εξαγγελθεί, επίσης το 1981, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, θέση που επίσης εγκαταλείφθηκε, με το λεγόμενο «νόμο – πλαίσιο».

Δεν είναι τυχαίο που όλες οι κυβερνήσεις «συνδέουν» τις σπουδές με την αγορά εργασίας, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Γι αυτό και η Ελλάδα, εξάγει κατά κύριο λόγο… επιστήμονες! Αλλά και για το «παραμύθι» που έχει γίνει καραμέλα, ότι δεν υπάρχουν θέσεις για όλους στα πανεπιστήμια, δεν υπάρχει καμία δόση αλήθειας και κανένα λογικό υπόβαθρο, αφού σήμερα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει σχολές δημόσιων πανεπιστημίων και στην Ελλάδα, εξ αποστάσεως, με το λεγόμενο «e-learning», το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να καλύψει το σύνολο της ζήτησης σε σπουδές.

Η σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, μεταβάλλει τις ανώτερες – ανώτατες σπουδές, σε υπόθεση…. επαγγελματικής κατάρτισης

Όταν μια κυβέρνηση μιλά για νέες θέσεις εργασίας, αναφέρεται σε «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, έργου ή ορισμένου χρόνου και κυρίως σε εργατικά χέρια, χωρίς εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα και φυσικά χωρίς καμία προοπτική εξέλιξης και ακόμα χειρότερα, επιβίωσης!

Η σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, μεταβάλλει τις ανώτερες – ανώτατες σπουδές, σε υπόθεση…. επαγγελματικής κατάρτισης, υποβαθμίζοντας τα πανεπιστήμια, το ρόλο και τον προορισμό τους. Παράλληλα αποκλείει από τις σπουδές, όσους θέλουν απλώς να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους και όχι υποχρεωτικά να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Έτσι, κόμματα και κυβερνήσεις, κρατούν τον πολίτη μακριά από τη γνώση και φυλακίζουν το πνεύμα σε μια διαρκή αναζήτηση ενός χαμένου επαγγελματικού προσανατολισμού, εξασφαλίζοντας μονάχα, αυτό που πάγια συντηρούν: Τις πελατειακές σχέσεις για τη διατήρησή τους στην εξουσία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΓΙΑΛΕΣ: Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με ριζοσπαστικές τομές
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Ας αγκαλιάσουμε τα παιδιά που δεν πέρασαν


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑