ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Γιορτές φτώχειας – Με το σταγονόμετρο οι χριστουγεννιάτικες αγορές

TELEX TSIFAKIS.mixalis_1

19 Δεκεμβρίου, 2013 | από JOURNALIST.gr

Χρήσιμες οδηγίες για τους καταναλωτές, ενόψει των χριστουγεννιάτικων αγορών και του γιορτινού τραπεζιού δίνει με ανακοίνωσή της, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η πολιτική των μνημονίων έχει τινάξει στον αέρα τόσο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσο και την ίδια την αγορά».

(φωτό: Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, Μιχάλης Τσιφάκης)

Η ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας:

Είναι βέβαιο ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα χαρακτηριστούν ως τα πιο φτωχά των τελευταίων χρόνων. Τα ελληνικά νοικοκυριά περιορίζονται μόνο στα απολύτως απαραίτητα και εφόσον έχει προηγηθεί επισταμένη έρευνα αγοράς. Την »τιμητική» τους έχουν τα φτηνά ζωικά τρόφιμα, κυρίως το χοιρινό και τα κατεψυγμένα πουλερικά ( κοτόπουλα και γαλοπούλες ), ενώ μετρημένα είναι τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι… Δυστυχώς αυτό είναι το αποτέλεσμα των μνημονίων, που έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τους μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω των πρωτόγνωρων περικοπών και των απανωτών χαρατσιών, με αποτέλεσμα οι αγορές των καταναλωτών να είναι αυστηρά περιορισμένες και αυτές με το σταγονόμετρο…

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η πολιτική των μνημονίων έχει τινάξει στον αέρα τόσο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσο και την ίδια την αγορά που στενάζει από την πρωτόγνωρη υποκατανάλωση…. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι αγορές για είδη ένδυσης, υπόδησης όσο και των γιορτινών δώρων για συγγενείς και φίλους, ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν και έχουν διαγραφεί από τις λίστες των απαραίτητων γιορτινών αγορών με ότι αυτό συνεπάγεται στις λαϊκές παραδόσεις αλλά και στην ίδια την αγορά…
Τυπικά η Ένωση Καταναλωτών ενημερώνει τους πολίτες. οι οποίοι θα προβούν σε αγορές, να έχουν στο νου τις εξής οδηγίες:

Ο καταναλωτής πριν αγοράσει πρέπει:

  1. Να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.
  2. Να κάνει επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας , σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.
  3. Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο.
  4. Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες τους που κάτι έχουν να πουν (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά κ.α.).
  5. Να επιλέγει τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια, στους πάγκους τα οποία δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.
  6. Να ελέγχει την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού, που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα, γλυκίσματα κ.α.).
  7. Να «τσεκάρει» τις τιμές που αναγράφονται στα ράφια εάν είναι αντίστοιχες με αυτές της ταμειακής μηχανής.
  8. Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.
  9. Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα .
  10. Να αποφεύγει τις πιστωτικές κάρτες, τα εορτοδάνεια και να πληρώνει μετρητοίς γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος της αγοράς.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: 1520
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε.Φ.Ε.Τ.): 210-6971600 – 11717
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: 210-4111080


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑