ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ: Κορυφαίο στον κόσμο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, σύμφωνα με το ΑΠΘ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ MELI-elliniko

13 Φεβρουαρίου, 2016 | από JOURNALIST.gr

– Τα μυστικά για το μέλι και την ποιότητά του
– Γιατί, πότε και ποιά μέλια κρυσταλλώνονται

Νέα έρευνα που διενήργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καταδεικνύει την ευεργετική δράση των ελληνικών μελιών στο ανθρώπινο οργανισμό. Συνολικά συλλέχθηκαν 48 διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες και αποδείχθηκε  ότι η σύνθεση τους κρύβει ιδιότητες που τα καθιστούν καλύτερα ακόμα και από τα πολυδιαφημισμένα μέλια του εξωτερικού, όπως το μέλι manuka.

Στην έρευνα αναλύθηκε η σύνθεση από μέλια βελανιδιάς, πεύκου, ελάτου, καστανιάς, πορτοκαλιάς, θυμαριού και για όλα διαπιστώθηκε ξεχωριστή αξία, ενω σύμφωνα με την καθηγήτρια Χρυσούλα Τανανάκη, εμφάνισαν ισχυρότατη αντιοξειοδοτική δράση καθώς μπορούν, με απίστευτη αποτελεσματικότητα, να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν καρκίνο. Αυτές οι αντιοξειοδοτικές ιδιότητες, δίνουν στον οργανισμό τη δυνατότητα να «υπερφορτωθεί» με αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι σε όλες τις ασθένειες.

Πρόκειται για εξαιρέτως σημαντικές ανακαλύψεις, που αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, την ανεκτίμητη αξία που έχει το ελληνικό μέλι και τις ιδιαιτέρως ευεργετικές του ιδιότητες, ίδίως όταν καταναλώνεται οπωσδήποτε δύο φορές την ημέρα. Ακόμη και για όποιον έχει προβλήματα διαβήτη, το μέλι μπορεί να γίνει φάρμακο, ενώ ιδανικό θεωρείτε αυτό της κουμαριάς (πικρό) που έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Η γλυκόζη και η φρουκτόζη στο μέλι, είναι στην πιο απλή τους μορφή, τόσο εύπεπτες για τον οργανισμό, που μπορούν να κάνουν θαύματα, ενώ αντίθετα δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη ζάχαρη, που καταστρέφει τα όργανα και την εύρυθμη λειτουργία τους. Το μέλι όταν μπαίνει στον οργανισμό, αναγνωρίζεται ως «βιολογικό προϊόν» και η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα, γίνεται με μέτρο (παίρνει όση έχει ανάγκη ο οργανισμός) και όχι ανεξέλεγκτα, όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη.

Το μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα σήμερα που δεν έχει δεχθεί επιρροές από την εξέλιξη του ανθρώπου, τη βιομηχανική δραστηριότητα, τα φυτοφάρμακα κ.λπ, καθώς οι μέλισσες έχευν τον τρόπο τους να συλλέγουν «πρώτη ύλη» μόνο από καθαρά λουλούδια και να παράγουν «θησαυρό» σε όποιο μέρος και αν βρίσκονται. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε στην αγορά του, είναι να το προμηθευτούμε κατευθείαν από τον παραγωγό αντί να καταφύγουμε σε αγορά «τυποποιημένου» από σουπερ μάρκετ, διότι εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

Η έρευνα του ΑΠΘ, ανάλυσε και δείγμα από μέλι manuka (το μέλι του εξωτερικού που διαφημίζεται παγκοσμίως ως το καλύτερο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες) και σύγκρινε τη σύνθεση του με τα ελληνικά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το πολυδιαφημισμένο μέλι manuka δεν έχει την ίδια αντιοξειοδοτική δράση με το ελληνικό μέλι και κυρίως με το μέλι βελανιδιάς και ακολούθως με το μέλι από έλατο, ερείκι, καστανιά, πεύκο, θυμάρι και πορτοκαλιά.

Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Πίνακας
Ταχύτητα κρυστάλλωσης των ελληνικών αμιγών κατηγοριών μελιού.

Κατηγορία Μελιού

Χρόνος κρυστάλλωσης σε μήνες*

Πευκόμελο

Μετά από 24 μήνες

Ελάτης

Δεν κρυσταλλώνει

Καστανιάς

12 – 18

Θυμαριού

8 – 18

Πορτοκαλιάς

1 – 3

Βαμβακιού

1 – 2

Ερείκης

2 – 3

Ηλίανθου

1 – 2

*Ο χρόνος κρυστάλλωσης ισχύει για αμιγή μέλια που δεν υπέστησαν κάποια θερμική ή άλλη επεξεργασία και διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στο αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι. Το μέλι από το σούπερ μάρκετ δεν κρυσταλλώνει ποτέ γιατί είναι επεξεργασμένο, «βρασμένο», φιλτραρισμένο και μερικές φορές νοθευμένο. Η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει την ποιότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού, εκτός από το χρώμα και την υφή.

Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης (φυσικής φρουκτόζης, γλυκόζης, μαλτόζης και σακχαρόζης). Περιέχει πάνω από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό (υγρασία). Το περιεχόμενο σε φρουκτόζη και γλυκόζη σε κάθε μέλι ποικίλλει ανάλογα με την πηγή συλλογής (είδος ανθοφορίας) ή του μελιτώματος. Γενικά, η φρουκτόζη κυμαίνετε από 25-40% και της γλυκόζης από 30- 44%. Η ισορροπία αυτών των δύο κύριων σακχάρων είναι η κύρια αιτία που θα οδηγήσει στην κρυστάλλωση του μελιού, και το σχετικό ποσοστό τους θα καθορίσει κατά πόσο θα κρυσταλλώνει γρήγορα ή αργά. Η φρουκτόζη είναι πιο διαλυτή στο νερό από τη γλυκόζη και θα παραμείνει ρευστή.

Βέλτιστη θερμοκρασία για την αποθήκευση μελιού είναι 21-27°C (70-80°F)

Μερικά μέλια κρυσταλλώνουν ομοιόμορφα. Διάφορα είδη μελιού θα κρυσταλλωθούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, με χαμηλή φρουκτόζη σε αναλογία προς την γλυκόζη θα κρυσταλλωθεί πιο γρήγορα, όπως αυτό από τριφύλλι, βαμβάκι, πικραλίδα, μουστάρδα της ελαιοκράμβης κ.ά. Μέλι με υψηλότερη φρουκτόζη σε αναλογία προς την γλυκόζη (που περιέχει λιγότερο από 30 % γλυκόζης) κρυσταλλώνει αρκετά αργά και μπορούν να μείνουν υγρά για πολλά χρόνια χωρίς ειδική επεξεργασία. Το μέλι πορτοκαλιάς κρυσταλλώνει μόλις πιάσει ο χειμώνας, του πεύκου σε 1-2 χρόνια, ενώ του έλατου είναι το μοναδικό που δεν κρυσταλλώνει ποτέ.

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι πιο ταχεία περίπου στους 10-15 °C (50-59ºF). Σε θερμοκρασία κάτω των 10ºC (52ºF) η κρυστάλλωση επιβραδύνεται. Το μέλι αντιστέκεται στην κρυστάλλωση καλύτερα, σε υψηλότερες θερμοκρασίες άνω των 25ºC (77ºF). Όταν η θερμοκρασία είναι 40ºC (104ºF) οι κρύσταλλοι διαλύονται. Θερμοκρασίες άνω των 40ºC (104ºF) θα βλάψουν τις ιδιότητες του μελιού.

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΑ ΜΕΛΙΑ

 

Υπάρχουν εύκολοι τρόποι, για να διαπιστώσουμε αν το μέλι είναι αγνό ή νοθευμένο:

  • Το καθαρό μέλι δεν απορροφάται από τη χαρτοπετσέτα.
  • Το αγνό μέλι είναι αδιάλυτο στο νερό. Βάζουμε ένα ποτήρι και ρίχνουμε το μέλι από ψηλά. Αν είναι αγνό στέκεται στο πάτο, αν είναι νοθευμένο διαλύεται μέσα στο ποτήρι.
  • Όταν το μέλι είναι νοθευμένο σε αναμμένο σπίρτο τσιτσιρίζει έντονα και η φωτιά σβήνει αμέσως. Αν αντί για σπίρτο βάλουμε βαμβάκι ή μπατονέτα εμποτισμένη, το μέλι καίγεται. Αν το μέλι είναι αγνό το σπίρτο σβήνει πιο αργά και δεν τσιτσιρίζει. Αν πάλι βάλουμε βαμβάκι δεν παίρνει με τίποτα φωτιά και τσιτσιρίζει. 

Πηγές: ellinikigeorgia.gr, orinimelissa.blogspot.gr

Ετικέτες: , , , , , , , ,


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑