ΚΙΝΑ: Ιστορική προσελήνωση του διαστημικού σκάφους Chang’e-3

ΚΟΣΜΟΣ CHINA_change3-1

14 Δεκεμβρίου, 2013 | από JOURNALIST.gr

0

Την πρώτη προσελήνωση διαστημικού της σκάφους πέτυχε το Σάββατο η Κίνα και έγινε η 3η χώρα που στέλνει επιτυχώς διαστημικό όχημα στη Σελήνη, μετά από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση.

Όπως μετέδωσαν το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα και η κρατική τηλεόραση, το κινεζικό σκάφος «Chang’e 3», που μεταφέρει μέσα σε μία πυραυλάκατο το 6τροχο ρομπότ «Yutu» (Λαγός από νεφρίτη), προσεληνώθηκε στην περιοχή του κρατήρα του Κόλπου της Ίριδος.

Το 2007, η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την εκτόξευση του «Chang’e 1», το οποίο σε 16 μήνες δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη της Σελήνης, ενώ το 2010 είχε αποσταλεί μια κινεζική συσκευή με φωτογραφικό εξοπλισμό.

Το ρομπότ των 130 κιλών φέρει δύο ηλιακούς συλλέκτες, πιστεύεται όμως ότι διαθέτει και μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου, όπως συμβαίνει και με το ρομπότ Curiosity της NASA στον Άρη.

Η αποστολή «Chang’e-3» θεωρείται ένα ακόμα βήμα για μια επανδρωμένη κινεζική αποστολή στη Σελήνη την επόμενη 10ετία. Νωρίτερα και μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.

(Πηγές: ertopen.gr, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην αρχή ↑