ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ στο δημοσιογράφο και αγωνιστή της ζωής Γιώργο Καστρινάκη

ΠΡΟΣΩΠΑ kastrinakis_02

22 Σεπτεμβρίου, 2016 | από Στάθης Καγιαλές

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ & ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ

kastrinakisΤο Γιώργο Καστρινάκη, είχα την τιμή να τον γνωρίσω το 1980, στην αρχή της δημοσιογραφικής μου καριέρας, στην εφημερίδα ΚΡΗΤΙΚΑ ΣΠΟΡ (τα μετέπειτα ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ) του Γιώργου Βαρβέρη. Ήταν φως, παράδειγμα και πρότυπο, από τότε, και από τα δικά του πρώτα βήματα στην Ενημέρωση και στο Γολγοθά της ζωής του, που όσο γινόταν πιο ανηφορικός, τόσο περισσότερο χαλύβδινα σφυρηλατημένος ο χαρακτήρας του ακτινοβολούσε δύναμη, αυτοπεποίθηση, αγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια.

Όλα αυτά τα χρόνια, η πίστη του, ο αγώνας και η ανθρώπινη ζωή ως υπέρτατη αξία, δεν άφησε περιθώρια για άλλες σκέψεις και «εύκολες λύσεις» που σήμερα γίνονται «μόδα» και «ευαγγέλιο» φυγοπονίας. Ο Γιώργος ήταν ο ίδιος ο Ψηλορείτης με τις μαδάρες του, τα αρώματα και ο πλούτος της φύσης, άπλετα προικισμένος μόνο με αρετές. Έτσι θυμάμαι το Γιώργο και έτσι θα παραμείνει στη σκέψη μου, αιώνιος και ατόφιος, αληθινός βράχος.

Στάθης Καγιαλές


Η ΕΣΗΕΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

«‘Εφυγε» ο Γιώργος Καστρινάκης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του Γιώργου Καστρινάκη, ο οποίος «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία.

Ο Γιώργος Καστρινάκης γεννήθηκε στο Στύλο Αποκορώνου Χανίων το 1956. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1976 ως αθλητικός συντάκτης στην εφημερίδα «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ». Στη συνέχεια, εργάστηκε στις εφημερίδες «ΒΡΑΔΥΝΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ», «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» και «ΕΙΔΗΣΕΙΣ» καθώς και στην «ΕΡΤ2» και την «ΕΡΑ ΣΠΟΡ» ως συντάκτης και εκφωνητής αθλητικών συναντήσεων.

Ο Γιώργος Καστρινάκης από νεαρότατη ηλικία αναγκάστηκε να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Παρά το ότι η ασθένεια τον «χτύπησε» σε νεαρή ηλικία, αυτό δεν τον πτόησε καθόλου και παρέμεινε μάχιμος ρεπόρτερ αλλά και ενεργός συνδικαλιστικά και πολιτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του. Διετέλεσε επανειλημμένα εκπρόσωπος των εργαζομένων της «ΕΡΑ» και της «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ» στο Μεικτό Συμβούλιο της Ενώσεως και στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ αλλά και Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου.

Ήταν ιδρυτικό μέλος – στέλεχος και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών, με ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα, πάντα αλληλέγγυος και αποτελεσματικός στις διεκδικήσεις και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων.

Εκτός από τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία και την ενασχόλησή του με τα κοινά, υπήρξε ένας ενεργός πολίτης που πάλεψε για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των νεφροπαθών αλλά και των ατόμων με αναπηρία, τονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δίνοντας μάχες για την επίλυσή τους αλλά και για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Το βιβλίο του «Θέλω να ζήσω», το οποίο μοιραζόταν δωρεάν, είναι συγκλονιστικό. Μέσα από το προσωπικό του βίωμα, ο Γιώργος Καστρινάκης ανέδειξε όλες τις πτυχές του προβλήματος των ανθρώπων με αναπηρία ενώ ταυτόχρονα, αποκάλυψε το γενναίο και ακατάβλητο χαρακτήρα του, ο οποίος δεν πτοήθηκε από τις αντιξοότητες της ασθένειας.

Ο Γιώργος Καστρινάκης υπήρξε ένας ξεχωριστός συνάδελφος με ήθος και ευγένεια. Μειλίχιος, ήρεμος, γλυκομίλητος, συναδελφικός και αξιοπρεπής αλλά ταυτόχρονα άνθρωπος με χαλύβδινη θέληση. Αγωνιστής έως την τελευταία στιγμή, θα μείνει πάντα φωτεινό παράδειγμα θέλησης και κουράγιου σε όλους εκείνους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται θερμά τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη του, επίσης δημοσιογράφο Αθηνά.

Ετικέτες: , , , ,


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑