ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΣΙΠΡΑ για δημοψηφίσμα στις 5 Ιουλίου – Οι θεσμοί απέσυραν την πρόταση για να ματαιώσουν τη σύγκρουση με τον ελληνικό λαό

Νεότερα σχόλια 27 Ιουνίου, 2015 | από Στάθης Καγιαλές

 

►Του Στάθη Καγιαλέ*

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός επί της πρότασης των θεσμών για τη λήψη των εξοντωτικών μέτρων που προτείνουν και αντιπροτείνουν στη διαπραγμάτευση, ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα ο Αλέξης Τσίπρας, οριοθετώντας τη θέση της κυβέρνησης υπέρ του «ΟΧΙ».

Η αντίδραση των θεσμών ήταν άμεση, με την απόσυρση της πρότασής τους από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την… εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα αναφέρεται σε μία πρόταση που… δεν υπάρχει, πλέον! Απέσυραν την πρόταση γιατί φοβούνται την αναμέτρηση με τον ελληνικό λαό και ελπίζουν να παγιδέψουν την ελληνική κυβέρνηση με νέα πρόταση, αφού θα έχουν γλυτώσει από το σκόπελο του δημοψηφίσματος.

Η αναδίπλωση των θεσμών αποδεικνύει πως το «βρόμικο» παιχνίδι τους δεν είναι «game over», αλλά έχει και συνέχεια, ενώ πλέον φαίνεται καθαρά, ότι λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην των λαών που υποτίθεται πως αντιπροσωπεύουν στην ΕΕ. Και αυτό δείχνει ακόμα μια πτυχή του ελλείμματος Δημοκρατίας που έχει δημιουργήσει το διευθυντήριο της ΕΕ. Η δε ΕΕ, δεν είναι πλέον ούτε των λαών, ούτε των πολιτών, ούτε των εθνών, ούτε των εργαζομένων, αλλά των… μεγάλων συμφερόντων.

Το journalist.gr, επισημαίνει ότι η απόσυρση της πρότασης των θεσμών από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη «νομιμοποίηση» της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ούτε αποτελεί κόλλημα, αφού όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, κινούνται στο ίδιο παρονομαστή, με μικρότερο ή μεγαλύτερο το κλάσμα της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού και την παράδοση της ανεξαρτησίας της χώρας. Επιπλέον, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα προεξοφλεί απόρριψη και οποιιασδήποτε άλλης πρότασης υφεσιακού χαρακτήρα καταθέσουν οι θεσμοί στο μέλλον.  

Η κίνηση αυτή των θεσμών, στοιχειοθετεί συντριπτική ήττα τους και παράλληλα θριαμβευτική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης. Οι θεσμοί, επιπλέον, δεν νομιμοποιούνται να επανέλθουν με νέα πρόταση, αλλά οφείλουν να αποδεχθούν ότι οι πολιτικές λιτότητας είναι πλέον παρελθόν. Και για το «δια ταύτα», επιβάλλεται να αναζητήσουν λύση στο Διεθνές Δίκαιο, για την προστασία των κρατών – οφειλετών, που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν ως… μεζέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου δημοσιοποίησε την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας στην οποία αναφέρεται και ποιό θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Προέδρου της Βουλής.

ΙΣΤ” ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α”

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΕ”
Σάββατο 27 Ιουνίου 2015
Ώρα 12.00

Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α” του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2015 (ώρα 00.30)

* Ο Στάθης Καγιαλές είναι δημοσιογράφος,
 μέλος της ΕΣΗΕΑ και Δρ. στο Κοινοτικό Δίκαιο
 

 


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑