ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΑΣΕΚΟΣ «Οι εραστές της πλατείας» Εκδόσεις Γαβριηλίδης Σελ. Ι44, ευρώ 9

ΤΕΧΝΕΣ THANASEKOS_erastes

21 Ιουνίου, 2015 | από JOURNALIST.gr

Αν αναζητήσει κανείς ένα συμβατικό «τέλος» στους «Εραστές της πλατείας» (εκδόσεις Γαβριηλίδης), του δημοσιογράφου Λουκά Θανασέκου, δεν θα το βρει. Απλά, η συνέχεια της νουβέλας αυτής, επαφίεται στο ίδιο το ένστικτο του αναγνώστη.

Η εκκίνηση του μύθου θα μπορούσε να έχει την προέλευση της από την καθημερινότητα: Δύο πρώην εραστές συναντώνται τυχαία μέσα στο μετρό και κατεβαίνουν στην ίδια στάση.

THANASEKOS_erastes-2Από το σημείο αυτό, η καθημερινότητα εξαφανίζεται και ένα καινούριο σκηνικό περιβάλλει την απρόσμενη συνάντηση τους. Βρίσκονται σε μια πλατεία και σε μια πόλη εγκαταλειμμένη από τους κατοίκους της. Η επανάληψη της ζωής και του κοσμοθόρυβου που χαρακτηρίζουν μια πόλη ή μια πλατεία είναι τα δύο βασικά στοιχεία που απουσιάζουν. Ακόμη και το πάρκο της περιοχής είναι ξερό και ετοιμόρροπο.

Απροσδόκητα, ένας υπέργηρος άνδρας κάνει την εμφάνιση του και τους καλωσορίζει. Τους οδηγεί σε μια στοά στην οποία επιβιώνει ένα παλιό καφενείο, δίχως πελάτες. Τους προσφέρει γλυκό του κουταλιού και ανοίγει την τηλεόραση. Τα «νέα» είναι εφιαλτικά: Κάποιος μοίρασε το πεπρωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε το μέλλον της πόλης να έχει τελειώσει οριστικά.

Οι πρωταγωνιστές αρχίζουν να κινούνται στην αινιγματική περιοχή της άγνοιας. Οι μορφές ζωής έχουν γίνει όλο και περισσότερο ασύμβατες με τις συνθήκες ύπαρξης.

Στις 144 σελίδες της νουβέλας θα κάνει την εμφάνιση του και ο απατημένος σύζυγος, αλλά αυτό δεν πρόκειται ν” αλλάξει τη μοίρα των ηρώων.

► Ο Λουκάς Θανασέκος είναι παλαίμαχος δημοσιογράφος,
μέλος της ΕΣΗΕΑ


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑