ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 22 Δεκεμβρίου – Τζάκομο Πουτσίνι

ΤΕΧΝΕΣ puccini.giacomo

22 Δεκεμβρίου, 2013 | από JOURNALIST.gr

Στις 22 Δεκεμβρίου 1858 γεννιέται στη Λούκα της Τοσκάνης (Ιταλία), ο Τζιάκομο Πουτσίνι, Ιταλός συνθέτης όπερας, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού βερισμού. Καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Πέθανε στο Βέλγιο το 1924 από καρκίνο στον λάρυγγα. Μη μπορώντας να μιλήσει το τελευταίο διάστημα επικοινωνούσε με γραπτά μηνύματα. Το τελευταίο του ήταν προς την σύζυγό του Ελβίρα: «Elvira, povera donna, finito» (Ελβίρα, καϋμένη γυναίκα, όλα τέλειωσαν). Σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο, πρώτα στη γενέτειρα του και μετά στο Μιλάνο.

Το 1893, είχε την πρώτη του επιτυχία με την όπερα «Τόσκα» (1900), την «Μαντάμα Μπατερφλάι» και την «Τουραντό», την οποία άφησε ημιτελή και την συμπλήρωσε ο Φράνκο Αλφάνο. Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του η όπερα ανέβηκε στην Σκάλα του Μιλάνου με μαέστρο τον φίλο του Αρτούρο Τοσκανίνι, ο οποίος αποφάσισε να διακόψει την παράσταση στο σημείο όπου είχε δουλευτεί από τον Πουτσίνι. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, διέκοψε το έργο, γύρισε στο κοινό και είπε «Σε αυτό το σημείο τελειώνει το έργο αφού πεθαίνει ο συνθέτης. Δυστυχώς, ο θάνατος υπερβαίνει την τέχνη». Ο Πουτσίνι έγραψε επίσης μια λειτουργία, έργα μουσικής δωματίου κ.ά.

Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ενορχήστρωση, άμεσο λυρισμό και κυριαρχεί σε αυτά δραματική ατμόσφαιρα. Είναι από τα πιο δημοφιλή στο χώρο της όπερας.

(πηγή: Ιστορία Εικονογραφημένη, Βικιπαιδεια)


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑