ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΓΙΑΛΕΣ – O επαναστάτης που έκανε το κορμί του κοντάρι σημαίας

Νεότερα σχόλια 9 Φεβρουαρίου, 2015 | από Στάθης Καγιαλές

Χανιά, 8 Φεβρουαρίου 2015:  Η Επέτειος του Βομβαρδισμού του Ακρωτηρίου

ΒΙΝΤΕΟ: Στάθης Καγιαλές

Ο εορτασμός της επετείου του βομβαρδισμού του Ακρωτηρίου της 9ης Φεβρουαρίου 1897, τελέστηκε φέτος στις 8 Φεβρουαρίου, με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του Σπύρου Καγιαλέ – Καγιαλεδάκη. Εκ μέρους της οικογένειας Καγιαλέ, στεφάνι κατάθεσε η μαθήτρια λυκείου και συντάκτρια του JOURNALIST.gr, Δέσποινα Καγιαλέ, πρώτη κόρη του δημοσιογράφου και δ/ντή του πόρταλ, Στάθη Καγιαλέ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, τόνισε πως «η επανάσταση του 1897 ανέτρεψε στην κυριολεξία το Οθωμανικό καθεστώς, συντάραξε την Ευρώπη , προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό και άνοιξε διάπλατα την πορεία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα». Αναφερόμενος στην ηρωική πράξη του Σπύρου Καγιαλέ Καγιαλεδάκη, ο κ. Παπαδάκης είπε χαρακτηριστικά, πως «ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ήταν μια πράξη που συγκίνησε όλους τους δημοκράτες της εποχής εκείνης γιατί απέδειξε ότι ο Κρητικός, προκειμένου να κερδίσει την ελευθερία του, δεν διστάζει να προτάξει το σώμα του, να αδιαφορήσει για τις βολίδες, τις βόμβες και τις σφαίρες. Η πράξη αυτή προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία».

Το δεύτερο μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του πρώην Πολυκλαδικού Ακρωτηρίου. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ζαχαρένια Σημαντηράκη, ειδική συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η οποία αναφέρθηκε στην Κρητική Επανάσταση του 1897 και στην ηρωική πράξη του Σπύρου Καγιαλέ – Καγιαλεδάκη, ο οποίος έκανε το κορμί του κοντάρι για να κυματίσει η ελληνική σημαία, όταν οβίδες του στόλου των Μεγάλων Δυνάμεων, θρυμμάτισαν τον ιστό της.

Η Ζαχαρένια Σημαντηράκη στην κεντρική ομιλία για την Επέτειο του Βομβαρδισμού του Ακρωτηρίου και τον Σπύρο Καγιαλέ – Καγιαλεδάκη

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ξημέρωμα του 1897 η Κρήτη «βράζει» από τις θηριωδίες των Τούρκων. Οι Κρητικοί αποφασίζουν να κηρύξουν την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Στον Προφήτη Ηλία του Ακρωτηρίου Χανίων Κρήτης οχυρώνονται οι επαναστάτες και υψώνουν την ελληνική σημαία, που τους παρέδωσε ο ύπαρχος του θωρηκτού «Ύδρα» Κωνσταντίνος Κανάρης, εγγονός του ναύαρχου Κανάρη. Εκτός από τους τούρκους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αντίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων (Ιταλίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Αγγλίας και Ρωσίας), που στις 9 Φεβρουαρίου 1897, ξεκινούν σφοδρό βομβαρδισμό.

Μία από τις οβίδες κτυπά και καταρρίπτει τον ιστό με την ελληνική σημαία. Ο οπλίτης Σπύρος Καγιαλές-Καγιαλεδάκης με μεγάλο κίνδυνο για την ζωή του πετάγεται μέσα στην πύρινη κόλαση του βομβαρδισμού, ξαναστήνει τον ιστό και η σημαία κυματίζει και πάλι περήφανη.

Μια νέα οβίδα καταρρίπτει και πάλι τον ιστό. Ο Σπύρος Καγιαλές-Καγιαλεδάκης τον ξαναστήνει όπως πριν. Τρίτη οβίδα θρυμματίζει πια τον ιστό και ρίχνει κάτω τη σημαία. Τότε συνέβη κάτι το απίστευτο, κάτι ανεπανάληπτο:

Ο Σπύρος Καγιαλές – Καγιαλεδάκης αρπάζει την σημαία και την ανυψώνει κάνοντας το ίδιο του το σώμα κοντάρι!

Μόλις οι ναύαρχοι του ενωμένου στόλου είδαν με τα κιάλια ότι η σημαία και πάλι κυματίζει με κοντάρι έναν… επαναστάτη, δεν πίστευαν στα μάτια τους και αμήχανοι διέταξαν παύση πυρός. Το στρατόπεδο δονείται από ζητωκραυγές και πανηγυρισμούς. Στο ελληνικό θωρηκτό «“Υδρα» ψέλνεται ο εθνικός ύμνος. Ζητωκραυγές και χειροκροτήματα ακούγονται πλέον όχι μόνο από τα ελληνικά, αλλά και από τα ιταλικά και γαλλικά πλοία!!!

Ο Ιταλός επικεφαλής του στόλου των Μεγάλων Δυνάμεων, υποναύαρχος Κανεβάρο, γράφει στα απομνημονεύματά του: «Η ανύψωση της σημαίας με αυτόν τον τόσο ηρωικό τρόπο, αποτέλεσε μια στιγμή της ζωής μου που δεν θα λησμονήσω ποτέ».

Όπως διηγήθηκε αργότερα ο ίδιος ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, που πρωτοστατούσε στα γεγονότα της εποχής, ο ναύαρχος Κανεβάρο του είχε πει, πως έμεινε άναυδος από θαυμασμό για την ωραία αυτή και κατ” εξοχήν ηρωική πράξη του Σπύρου Καγιαλέ – Καγιαλεδάκη, που εκείνη ακριβώς την ημέρα νίκησε -στην κυριολεξία- την ευρωπαϊκή διπλωματία. Όχι μόνο γιατί προκάλεσε την άμεση παύση του βομβαρδισμού του Ακρωτηρίου, αλλά και την υποβολή, από τους ναυάρχους, ευνοϊκών εισηγήσεων προς τις κυβερνήσεις τους. Με αποτέλεσμα μετά από λίγους μήνες να κερδίσει η Κρήτη την αυτονομία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που προηγήθηκε της Ένωσής της με την Ελλάδα.

Η πρώτη θετική εξέλιξη «προαναγγέλθηκε» δύο μέρες μετά την ηρωική όσο και μοναδική στην ιστορία, πράξη του Σπύρου Καγιαλέ – Καγιαλεδάκη, με την Προκήρυξη των Ναυάρχων του ενωμένου στόλου Ιταλίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Αγγλίας και Ρωσίας.

Στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο του Βομβαρδισμού του Ακρωτηρίου, συμμετείχαν με κρητικούς χορούς τα συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χορδακίου «Η Σκλόκα», του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Στερνών «Ομόνοια» και του Χορευτικού Ομίλου «Παράδοση», ενώ έπαιξαν λύρα και λαούτο οι αδελφοί Παντερμάκη.

Ο Δήμος Ακρωτηρίου αρχικά και μετέπειτα η Περιφερειακή Διοίκηση Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος και οι πολιτιστικοί φορείς του Ακρωτηρίου, γιορτάζουν επίσημα κάθε χρόνο την επέτειο του βομβαρδισμού της 9ης Φεβρουαρίου 1897 και μαζί τιμούν με καταθέσεις στεφάνων στον ανδριάντα του (δίπλα στους Τάφους των Βενιζέλων), τον ήρωα – σύμβολο στον αγώνα των Κρητικών για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, Σπύρο Καγιαλέ – Καγιαλεδάκη, και μαζί όλους τους ήρωες του Ακρωτηρίου, που συνέδεσαν το όνομά τους με μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: www.kayales.gr

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ

KAYALES-2015_vamvoukas-1

Κατάθεση στεφάνου από το δήμαρχο Χανίων Αναστάσιο Βάμβουκα

 

 

 

 

KAYALES-2015_despina-2Κατάθεση στεφάνου από την απόγονο του Σπύρου Καγιαλέ, Δέσποινα

 

 

 

 

 

KAYALES-2005_chrissocherakis_1

 

Κατάθεση στεφάνου από τον κ. Χρυσοχεράκη, του λαογραφικού Συλλόγου «Καγιαλές»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑