ΒΟΥΛΗ: Πέρασε και το 2ο τσουνάμι μέτρων – Ξεκινά το θρίλερ για την πρώτη κατοικία και τους πλειστηριασμούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ VOULI-22jul-2015

23 Ιουλίου, 2015 | από Στάθης Καγιαλές

►ρεπορτάζ:  Στάθης Καγιαλές

Πέρασε από τη Βουλή με 230 «ΝΑΙ» (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες), το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας για το 3ο μνημόνιο. «ΌΧΙ» ψήφισαν 63 βουλευτές (31 από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι από Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ). Από την ψηφοφορία απόντες ήταν 2 βουλευτές, οι Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ) και Κυριάκος Χαρακίδης (Ποτάμι).

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και στην πρώτη ψηφοφορία, η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, παρέμεινε σύσσωμη στο «ΝΑΙ». Επίσης στο νομό Χανίων, που έδωσε στο δημοψήφισμα το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά στο «ΟΧΙ» και οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν «ΝΑΙ», όπως και στην πρώτη ψηφοφορία.

«ΟΧΙ» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών), Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών), Κώστας Ήσυχος (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδας), Κώστας Ζαχαρίας (Αρκαδίας), ψήφισε ΟΧΙ επί της αρχής και παρών στο άρθρο 2, Ελένη Σωτηρίου (Αττικής), Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), Γιάννης Σταθάς (Βοιωτίας), Θανάσης Σκούμας (Βοιωτίας), Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Μιχάλης Κριτσωτάκης (Ηρακλείου), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης), Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης), Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης), Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας), Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς), Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας), Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης), Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης), Γιάννης Ζερδελής (Λέσβου), Κώστας Δελημήτρος (Μαγνησίας), Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας), Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας), Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς), Ζήσης Ζάννας (Πιερίας), Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδος), Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας).

«ΠΑΡΩΝ» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ηρώ Διώτη (Λάρισας), Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας), Κώστας Δερμιτζάκης (Λασιθίου), ενώ στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε ψηφίσει ΟΧΙ, Νίνα Κασιμάτη, που είχε ψηφίσει ΝΑΙ στην προηγούμενη ψηφοφορία, Δανάη Τζήκα, Αλεξάνδρα Τσανάκα (Καβάλας), που ψήφισε ΟΧΙ επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 2.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ «ΝΑΙ»

VAROUFAKIS-1««Από το «ΟΧΙ» της πρώτης ψηφοφορίας μετακινήθηκε στο «ΝΑΙ», ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε άρθρο του στο PressProject τόνισε ότι: «Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου («ΝΑΙ») δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η Συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Την δίνω όμως στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης». Στο ίδιο άρθρο, ο Γιάνης Βαρουφάκης, γράφει ακόμα:

 • Στην απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είχαμε καταφέρει να μην αναφέρεται το Μνημόνιο (MoU) πουθενά. Στην θέση του, ως προϋποθέσεις για την επιτυχημένη αξιολόγηση, υπήρχε αναφορά σε κατάλογο δικών μας μεταρρυθμίσεων, που περιείχε τις δικές μας προτεραιότητες (π.χ. αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλαγή φιλοσοφίας όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων κλπ) και κάποιες δικές τους απαιτήσεις.
 • Στις δικές τους απαιτήσεις, που είχα συνηγορήσει να τις δεχθούμε ως αντάλλαγμα των δικών μας προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβάνονταν τα δύο μέτρα που καλείται απόψε να ψηφίσει το Κοινοβούλιο: (Α) Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ) και (β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59 της ΕΕ σχετικά με την εξυγίανση τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων (BRRD).
 • Οι τροποποιήσεις στον ΚΠΔ έσφυζαν από κινδύνους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ασθενέστερων μερών σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων ή νοικοκυριών, ενώ η οδηγία περί εξυγίανσης των τραπεζών ήταν επί της ουσίας, μια τρύπα στο νερό, καθώς εξασφάλιζαν νομικά τις εγγυημένες καταθέσεις χωρίς να εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση του ταμείου που θα τις εξασφάλιζε.
 • Έκρινα ότι, στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας, αν ήταν να διαφυλάξουμε σημαντικές κόκκινες γραμμές μας (π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα που να μην ξεπερνούσαν το 1%, το πολύ 1,5%, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, χαμηλό ΦΠΑ), ΚΠΔ και BRRD δεν αντιπροσώπευαν μεγάλες υποχωρήσεις. Για αυτό τον λόγο συμπεριέλαβα αυτά τα δύο προαπαιτούμενα στον δικό μας κατάλογο.
 • Σήμερα πλέον δεν υπάρχει δικός μας κατάλογος μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας, αλλά μια λίστα που υπαγόρευσε η τρόικα εξ ολοκλήρου. Σήμερα βρισκόμαστε στον πρόσφατο απόηχο ενός ταπεινωτικού πραξικοπήματος στην θέση της έντιμης συμφωνίας.
 • Το Φεβρουάριο δώσαμε ΚΠΔ και BRRD για να πάρουμε σημαντικά πράγματα. Τώρα δίνουμε ΚΔΠ και BRRD για να «λάβουμε» ακόμα πιο δηλητηριώδη μέτρα σε μερικές εβδομάδες.
 • Στο κείμενο που είχα στείλει στους θεσμούς τον Φεβρουάριο δεσμευόμουν σε έναν νέο ΚΠΔ και όχι βέβαια στον ΚΠΔ που θα μας υπαγόρευαν εκείνοι. Ούτε θα διανοούμουν ποτέ ότι η κυβέρνησή μας θα δεχόταν την διαδικασία του κατεπείγοντος, αρνούμενη καθ’ υπαγόρευση της τρόικας όλες τις τροποποιήσεις, καταργώντας ουσιαστικά το Κοινοβούλιο».

ΒΡΟΝΤΕΡΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκλεισε και πάλι τον κατάλογο των ομιλητών πριν από την ψηφοφορία με μια πύρινη αγόρευση, καταγγέλλοντας τρόικα και δανειστές, αποδίδοντάς τους σοβαρές ευθύνες για την εξόντωση στην οποία έχουν καταδικάσει τον ελληνικό λαό, που αποτελούν αντικείμενο εγκληματικών πράξεων.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, μεταξύ των άλλων είπε:

 • Ας μου επιτρέψετε να μην αποκαλέσω ξανά την τρόικα ως… θεσμούς.
 • Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον εκβιασμό και να προσποιηθεί ότι τα προωθούμενα με τη διαδικασία του υπερκατεπείγοντος αποτελούν αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης.
 • Οι λέξεις εκβιασμός, πραξικόπημα, συνθηκολόγηση παραπέμπουν στην εκτροπή που συντελείται στο πλαίσιο της Ε.Ε. και είναι πρόδηλο ότι υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να καταστήσουν το μνημόνιο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
 • Το να ακυρώνεται η νομοθετική λειτουργία από εκπροσώπους διεθνών οργανισμών αποτελεί μη ανεκτό γεγονός
 • Δεν πρέπει να αμφισβητούμε την πρόθεση δανειστών να μας εγκλωβίσουν, να μας παγιδεύσουν, να μας εξευτελίσουν, να μας φέρουν αντιμέτωπους με τον εαυτό μας και τους φυσικούς μας συμμάχους, την κοινωνία, να μας διασπάσουν και να μας εκτρέψουν από την κυβέρνηση ή να μας καθυποτάξουν και να μας αλώσουν.
 • Όταν ένα οχυρό πέφτει τα άλλα πρέπει να ορθώνονται.
 • Για να αποτρέψουμε αυτό το σχέδιο πρέπει να αξιοποιούμε όλα μας τα όπλα, να μην ξεχνούμε την εντολή που μας έδωσε ο λαός για ανατροπή των μνημονίων.
 • Διαλεγόμαστε με κακόπιστους αντισυμβαλλομένους που γνώριζαν εξαρχής πριν την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και όμως το απέκρυψαν.
 • Να δώσουμε στους δανειστές και μια σφραγίδα της Βουλής των Ελλήνων, για να επικυρώνουν οι ίδιοι τα φιρμάνια τους.
 • Οι ίδιοι αντισυμβαλλόμενοι μας σήμερα αναγκάζονται να ομολογήσουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και να προβλέψουν στην εκτίναξή του στο 200% του ΑΕΠ για τα επόμενα έτη.
 • Σας καλώ να δώσουμε τους αγώνες που ακόμα δεν έχουν δοθεί και κυρίως τον αγώνα για τη διαγραφή του χρέους.


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Επιστροφή στην αρχή ↑