ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΓΙΑΛΕΣ: Επαληθεύτηκε η πρόβλεψη για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με διαφορά 11%

ΠΟΛΙΤΙΚΗ EKLOGES-2009 copy

5 Οκτωβρίου, 2009 | από Στάθης Καγιαλές

0

Με πρόβλεψη ότι η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ «μπορεί να φτάσει μέχρι και το 11% (με πρώτο το ΠΑΣΟΚ) και να επιτευχθεί αυτοδυναμία με αριθμητική υπεροχή μέχρι και 164 εδρών» ο δημοσιογράφος Στάθης Καγιαλές, προσέγγισε με σχεδόν απόλυτη επιτυχία το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, πέρα από κάθε άλλη πολιτική ανάλυση.

Τα στοιχεία αυτά συνόδευσαν πλήρη πολιτική ανάλυση του Στάθη Καγιαλέ, για την La Repubblica, που παρασχέθηκε στον συντάκτη – απεσταλμένο της ιταλικής εφημερίδας Guido Rampoldi, μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές, που περιείχε και ποιοτικά στοιχεία για την θεμελίωσή της.

Guido Rampoldi

Guido Rampoldi

Στάθης Καγιαλές

Στάθης Καγιαλές

Ο Στάθης Καγιαλές, αναφέρθηκε αναλυτικά στα λάθη του στρατηγικού σχεδιασμού της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

Ο κ. Καραμανλής στήριξε την προεκλογική του καμπάνια στην «ανακολουθία» ως πρωθυπουργός, που έτρεξε τις εξελίξεις και άνοιξε το δρόμο για τις κάλπες, να «σέρνεται» πίσω από τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα «ανάλωσε δυνάμεις» στο να πιάνει «μολύβι και χαρτί» και   να κοστολογεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (στα 10 δισ.).

Έτσι έδωσε την εντύπωση ότι κόμμα και κυβέρνηση έβαλε στο ράφι το δικό της πρόγραμμα για να κάνει ουρά – αντιπολίτευση στις κυβερνητικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, καλλιεργώντας στη συνείδηση του εκλογικού σώματος ότι έχει περάσει ήδη και μάλιστα από την προεκλογική περίοδο στην… αντιπολίτευση και ακόμη χειρότερα, δημιούργησε κλίμα ηττοπάθειας στους δικούς της ψηφοφόρους και στελέχη, με κίνδυνο αποσυσπείρωσης της ήδη ασθενικής κομματικής βάσης.

Ο κ. Καραμανλής δεν υπολόγισε, ότι τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, δεν είναι ο καταλληλότερος δέκτης οικονομικών αναλύσεων και φυσικά δεν μπορούν να δεχθούν περαιτέρω θυσίες, όταν μαστίζονται από την ανεργία, την ακρίβεια και την ανασφάλειαΔεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον αγώνα επιβίωσης με… ανθρωποθυσία, έστω για το «καλό του τόπου».

Το δίλημμα «θυσίες για να σωθεί η ελληνική οικονομία» δεν πέρασε, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση του Στάθη Καγιαλέ, αυτή η κατηγορία ψηφοφόρων, δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει, γιατί δεν ενδιέφερε κανένανπόσα θα δανειστεί ακόμα η Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει γι’ αυτούς δουλειάκαι εισόδημα.

Στη συνείδηση του ελληνικού λαού, έχει περάσει το ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», αφού οι πολίτες όλων των γενεών, από τη… γέννησή τους ακούνε για ελλείμματα, δημόσιο χρέος, λιτότητα, κίνδυνο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, που, όμως, πάντα… αναβάλλεται με τη βοήθεια του «από μηχανής θεού» της.

Μιλώντας στην La Repubblica, ο Στάθης Καγιαλές υποστήριξε ότι η ΝΔ καταφεύγει στις κάλπες, με ένα βαρύ κλίμα σε βάρος της, όχι μόνο από τις επιλογές της στον επικοινωνιακό τομέα αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και γιατί δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός – αντίδραση για τη διαχείριση των κρίσεων, που προκάλεσαν σκάνδαλα, συμπεριφορέςκαθημερινότητα, πυρκαγιές, Βατοπέδικουμπάροι, κοινωνικές αναταραχές, αλλά και η συνολική της εικόνα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιδεικνύοντας, όμως, ιδιαίτερη σπουδή στην «στήριξη του τραπεζικού συστήματος για να μπορεί να δανείζει»…

Όπως επεσήμανε ο Στάθης Καγιαλές, η συζήτηση – ανάλυση περί οικονομίαςδεν θα συγκινούσε τον απλό ψηφοφόρο, αλλά μόνο τους… οικονομολόγους και ένα στενό κύκλο κομματικών στελεχών και τεχνοκρατών και αυτό επαληθεύτηκε.

Αντίθετα, η μάζα αντέδρασε όπως αναμενόταν στη βάση της ανάλυσης, φυσιολογικά και κακώς δεν στάθηκε δυνατό να προβλεφθεί από το επιτελείο της Ρηγίλλης. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που σε πιο «ελεύθερη ανάγνωση», αν και δεν ήταν υποσχέσεις για «λαγούς και πετραχήλια», άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές μίας διάχυτης αισιοδοξίας, που στο βάθος του τούνελ έκρυβε την ελπίδα.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής, δεν μπόρεσε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έσπρωξε την κυβέρνησή του στον κατήφορο, από την ΔΕΘ το 2008, με την παροχή στήριξης σε Ρουσόπουλο – Βουλγαράκη (και όχι μόνο) και την αποδοχή από τον πρωθυπουργό της θέσης του «ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό».

Έτσι κατέρρευσε η εικόνα του Καραμανλή που είχε καλλιεργήσει από τον Μπαϊρακτάρη, ως πολέμιος των «νταβατζήδων», αφού έδειξε δεκτικός συμβιβασμών και έχασε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σε άλλη ανάλυση εκείνη την χρονική περίοδο, ο Στάθης Καγιαλές είχε υποστηρίξει ότι θα επακολουθούσαν ραγδαίες εξελίξεις με πιθανό ενδεχόμενο «να μην βγάλει άλλη ΔΕΘ η κυβέρνηση Καραμανλή» ή τουλάχιστον «να προλάβουν τη ΔΕΘ, πρόωρες εκλογές».


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Δημοσιογράφου →Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή στην αρχή ↑